Al meer dan vijfentwintig jaar...
Geschiedenis

Start van de Jakketoes

De Jakketoes ontstonden toen de Izegemse vereniging HUMJOS (Humanistische Jongeren) zich aansloot bij de nationale Federatie voor Open Scoutisme en zo een echte jeugdbeweging werden. De eerste activiteit vond plaats op 10 oktober 1992. De kelders van Wallemote werden een broeiplaats voor tal van toffe activiteiten.

De Jakketoe: een ware trekvogel

De Jakketoes vonden al op verschillende plaatsen onderdak. We hopen nu voor enkele tientallen jaren onze vleugels neer te slaan op de Mast - maar wie weet wat de toekomst brengt?

Kelders Wallemote

De eerste activiteiten gingen door in Wallemote, maar ook soms in de Bellevue of op locatie (bijvoorbeeld voor toneel).

Verhuis naar het JOC

Wegens een slechte brandveiligheid waren we enkele jaren later, in 1997, echter al genoodzaakt deze te verlaten. Op 22 februari 1997 vond de eerste activiteit plaats in JOC de Schuur, in de Krekelstraat.

Containers op de Masteneik

Handige Harry's en Helpende Harriettes staken echter hun handen in de mouwen en zorgden voor een permanenter onderdak. Na een reeks bouwaanvragen, een incident rond een uitgebrande container die verkeerdelijk aan het FOS werd toegedicht en een gegoten betonplaat konden we op 21 september 2002 in onze nieuwe containers op de Masteneik intrekken. Elf stuks - twee voor elke tak, een sanitair blok en nog een caravan voor de seniors.

Intermezzo in het JOC

Na enkele jaren vonden de Jakketoes dat de containers aan een upgrade toewaren. Op 17 april 2010 werd de eerste container afgebroken bij wijze van test, en overleg werd gestart met Chiro Uilenspiegel om gezamenlijk een nieuw betonnen gebouw te financiëren. Ondertussen vonden we weer tijdelijk onderdak in het JOC.

Opening Masteneik

Onze nieuwe (en huidige) lokalen werden met een groot feest geopend op 23 maart 2013. Maar de VZW'ers bleven niet op hun handen zitten: in de vijf jaar erna werden langzamerhand kleine upgrades gedaan (installeren keuken, afwerken sanitair...) en in 2018 werd ook het materiaalkot vervangen door een nieuwe 'materiaalvilla'.

 

 

 

Evenementen en jubilea

Sneukel-en-dreupeltocht

De eerste editie van de Sneukel en Dreupel (toen nog Sneukeltocht) vond plaats op 18 december 1999 - putje winter! Enkele jaren daarvoor werd echter al een fakkeltocht georganiseerd.

Batjesverkoop

Nu staan we in de wijde omtrek bekend wegens onze krieken, maar wist je dat in de jaren '90 de Jakketoes niet met kersen, maar met Diksmuidse boterkoeken op de markt stonden? De eerste editie van de kriekenverkoop vond plaats in 2007.

Jubilea

We maakten er al een aantal mee: niet alleen was 25 jaar FOS onlangs nog (2018) een ontmoetingsplaats voor Jakketoes van alle generaties en waren er jubilea voor 5 jaar (1997) en 10 jaar (2002) FOS maar ook 50 jaar FOS Open Scoutisme (2016) en 100 jaar Scouting (2007) werden gevierd binnen de Jakketoes.